Главная Основы финансовой грамотности Громадяни та підприємства можуть вільно видавати грошові позики і отримувати за це процентну плату без будь-яких ліцензій

Про успех, богатство

Что такое «пропитка целью»? Это процесс перевода цели из состояния «ну да, есть цель», или «классная идея!!», или «вот бы мне!!», - в состояние «я знаю,...

Финансовая грамотность

За нелегальну здачу квартир Податкова служба з початку року оштрафувала 1 тисячу 58 киян. Про це повідомляє сайт ДПС у...

Словари (термины и др.)

Управление персоналом

Разместить рекламу на сайте

Громадяни та підприємства можуть вільно видавати грошові позики і отримувати за це процентну плату без будь-яких ліцензій

31.07.2012 11:51

Громадяни та підприємства можуть вільно видавати грошові позики і отримувати за це процентну плату без будь-яких ліцензій. Це випливає з рішення Верховного суду, пише Коммерсант-Україна.

Юристи кажуть, що тепер такі операції не можна буде визнавати недійсними через відсутність ліцензій, оскільки на них не поширюються норми законодавства про фінансові послуги.

Вчора було оприлюднено постанову суду, яким підтверджено право населення і підприємств видавати позики під відсотки без ліцензії.

Учасники ринку фінпослуг, наприклад, банки, кредитні спілки, фінансові компанії, для видачі фінансових кредитів повинні отримувати відповідну ліцензію. У той же час до інших юридичних і фізичних осіб закон не застосовується - вони можуть видавати позики і отримувати обумовлені договором відсотки в рамках Цивільного кодексу.

Щоб заробити на позичання грошей, громадяни повинні укладати письмовий договір, тільки якщо сума позики перевищує 170 грн, а підприємства - у всіх випадках. При отриманні коштів позичальник може надати розписку. Розмір відсотків встановлюється договором, але якщо він не визначений, то застосовується облікова ставка НБУ в розмірі 7,5%. Договір позики вважається безпроцентним, якщо він укладений двома фізособами на суму менше 850 грн, або якщо предметом договору є речі.

Відповідно до Цивільного процесуального кодексу, тепер усі органи влади та суди мають застосовувати виключно трактування цих норм, дане Верховним судом, оскільки його рішення прийнято у результаті неоднакового застосування судами одних і тих же норм права. Юристи вважають це рішення дуже важливим.

"Це означає, що фактично будь-яке підприємство або фізособа тепер може видавати позики без ліцензії Нацбанку або Нацкомфінуслуг і отримувати за це відсотки. Для цього їм не потрібно формувати резерви і виконувати нормативи", - говорить старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець. Тепер громадяни, які брали у знайомих позики під 100% річних і вище, а потім заперечували їх в суді, щоб не платити відсотки, не зможуть більше цього робити.

Варто зазначити, що постанова Верховного суду може мати незвичайне застосування - вона дозволяє видачу валютних позик населенню, які банкам та іншим фінансовим установам заборонено надавати з червня 2009 року.

 

Джерело: http://news.ub.ua/




Подобные материалы:
Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

 

Работа, карьера, бизнес (логистика, транспорт и др.) Copyright © 2011-2023. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved.