Главная Инвестор и инвестиции Ризики інвесторів на первинному ринку продажу квартир

Про успех, богатство

10 приёмов, которые тебе необходимо начать регулярно применять в своей жизни. И тогда ты очень скоро заметишь ощутимые изменения в своей жизни. Главный...

Финансовая грамотность

Теперь студенты, фрилансеры и даже мигранты смогут самостоятельно делать взносы в Пенсионный фонд, пишет Сегодня. Украина сделала первый шаг к...

Словари (термины и др.)

Управление персоналом

Разместить рекламу на сайте

Ризики інвесторів на первинному ринку продажу квартир

28.10.2012 13:26

“Квадратний метр – всього за вісім тисяч гривень”, – обіцяла рік тому реклама одного з відомих київських девелоперів, який намірився побудувати цілий житловий комплекс на околиці столиці з дитячими садками, школами, спортзалами, басейнами і супермаркетами… Всі ці блага йшли в доважок до дійсно непоганого планування квартир. А якщо врахувати, що забудовник ще й кредитує покупця, ціна 8 тисяч гривень за 1 м кв справді виглядає привабливою.

“Я одразу ж поїхав в офіс цієї компанії, але з’ясувалося, що дешеві квадратні метри вже розпродані, таких квартир було дуже мало, та й купувати я б їх не став – вікна цих квартир виходили якраз на жовту стіну одного супермаркету… Уявіть, які полчища тарганів будуть у вас в квартирі, коли в цьому супермаркеті будуть проводити планову дезінсекцію! Я вже не кажу про “естетичний” вигляд з вікна”, – говорить Микола Кононенко, програміст.

Були й інші проблеми: квартира вимагала інвестицій – потрібно було встановлювати сантехніку, робити проводку, рівняти підлогу і стіни. До вартості квартири потрібно було додати, як мінімум, 5 тисяч доларів. А ще необхідна була машина – рік тому до споруджуваного комплексу громадський транспорт не ходив. Таких випадків безліч – в надії підчепити на свій гачок потенційного клієнта, забудовники не особливо соромляться у виборі засобів.

Підігріти інтерес

Звалившись в кризу, ринок нерухомості так і не відновився. На первинному ринку продажі мінімальні. У більшості українців просто немає коштів на купівлю готової “первинки”.

А інвестувати в житло на етапі котловану мало хто хоче. Такі реалії ринку нерухомості. “У Києві можна по пальцях перерахувати об’єкти, про які можна з упевненістю сказати, що вони будуть добудовані. Але там вартість квадратного метра від 10 тис гривень. До того ж площа незрівнянно більша, ніж в аналогічному житлі на “вторинці”, тому “первинка” особливо провисає”, – пояснює брокер Іван Єфименко.

Продавці квартир змушені лукавити. “В оголошеннях часто вказуються нереально низькі ціни, а коли люди дзвонять, з’ясовується, що ці квартири вже розпродані і вам пропонують дорожчі варіанти. Так деякі продавці заманюють покупця”, – говорить Єфименко.

Дійсно, пропозицій в рекламних оголошеннях про продаж квартир за 20-30 тисяч доларів – безліч.

Найбільше таких варіантів у передмісті Києва. Найчастіше найдешевші квартири пропонуються в Ворзелі, Ірпені та Вишневому. Судячи з оголошень, в цих містах можна купити однокімнатну квартиру за 20-35 тисяч доларів, а “двушку” – в межах 50 тисяч.ТСН.ua встиг побувати в двох населених пунктах і ознайомитися з деякими об’єктами.

Так, наприклад, в широко розрекламованому комплексі в Вишневому однокімнатну квартиру площею 30,9 м кв пропонують всього за 29,9 тис доларів. “Найкращий сучасний житловий комплекс 2011 року у м. Вишневе. Перші три будинки вже введені в експлуатацію. Можливий кредит від “Укрсоцбанку” або розстрочка від забудовника до п’яти років”, – йдеться в оголошенні.

Однак в офісі забудовника з’ясовується, що квартир за такими цінами в тих об’єктах, які планується здати цього року, немає. У кращому випадку – це об’єкти, які будуть здані в 2013 році. До того ж, кредит і розстрочка на такі дешеві “однушки” не поширюються – потрібно інвестувати в споруджуваний будинок відразу всі 29,9 тис доларів.

Аналогічна ситуація і в Ірпені – там “однушки” продають всього за 15-20 тисяч доларів. І інвестувати теж потрібно на етапі будівництва. “Я інвестувала в однокімнатну 25 тисяч доларів, при рівні готовності будинку – близько 70%. У готовому житлі квартира коштувала б на 30% дорожче, але довелося чекати близько року, причому майже півроку будинок не могли підключити до комунікацій”, – говорить Ганна Гаспарян, майстер манікюру.

Є зовсім дешеві пропозиції і в Києві. Так, наприклад, у Дніпровському районі продаються крихітні “однушки” площею 26 кв. метрів всього за 24 тисячі доларів, а у Святошинському районі за однокімнатну площею 30 кв. м просять всього 29,5 тис доларів. Здати будинки в експлуатацію забудовники обіцяють в 2013 році. Правда, поки в це мало віриться – будинки будують дуже повільно.

Шукайте “підступ”

Втім, маючи бюджет в 30-40 тис доларів, купити квартиру на “первинці” в Києві або найближчому передмісті все ж можна. Але треба бути готовим до того, що в таке житло доведеться інвестувати ще як мінімум 7-10 тисяч доларів. “Я в’їхала в бетонну коробку. Довелося рівняти стіни, вести проводку, купувати сантехніку і котел… На даний момент мені все це обійшлося в 5 тисяч доларів і я ще не завершила ремонт”, – відзначає Ганна Гаспарян.

Є проблеми, за словами дівчини, і з комунальними службами: через неврегульовані земельні питання з мешканцями будинку не хочуть мати справи ЖЕКи, а коли відключають електроенергію, доводиться дуже довго чекати майстрів.

“Недорогі квартири продають в п’ятиповерхових новобудовах, в деяких випадках такі квартири доводиться ще утеплювати власним коштом, тому що забудовники економлять на матеріалах”, – зазначає Іван Єфименко. Але найголовніший підводний камінь, вважає експерт, це терміни будівництва. “Наш будинок здали в експлуатацію із затримкою майже рік. За оренду квартири ми переплатили майже шість тисяч доларів”, – погоджується Алла Кушнір, яка придбала недорогу квартиру в новобудові у Вишневому.

“Рік – ще можна почекати, якщо бачиш, що будинок реально будують. Стати вкладником недобудови набагато гірше”, – говорить киянка Світлана Єгорова, яка планує найближчим часом купити квартиру.

Ризики інвесторів дійсно великі. Адже, як правило, будівництво ведеться за рахунок кредитних коштів, залучених у банків і рахунок інвестицій, покупців майбутніх квартир. При ціні 20-25 тисяч доларів за квартиру забудовник просто буде не в змозі завершити розпочате будівництво і розрахуватися з банком, а значить, такий об’єкт може поповнити довгі списки довгобудів.

Зазначимо, тільки в Києві сьогодні налічується понад 200 недобудов. Всього, за даними Держкомстату, в нашій країні близько 3,5 тисяч недобудованих будинків, близько тисячі з них мають статус “проблемних”, тобто таких, у яких найменше шансів бути завершеними виключно за рахунок їх забудовника. І багато з цих забудовників обіцяли своїм покупцям “дешеві” квадратні метри.

Світлана Єрьоміна

 

Джерело: http://news.finance.ua/




Подобные материалы:
Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

 

Работа, карьера, бизнес (логистика, транспорт и др.) Copyright © 2011-2023. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved.