Главная Основы финансовой грамотности Як можна повернути свої гроші, якщо банк, в якому вони лежать, буде ліквідуватися

Про успех, богатство

Казалось бы, зачем бизнес-тренеру уметь управлять своим голосом, ведь он и так носитель ценной информации, которую при определенном умении, понимании и...

Финансовая грамотность

Близько 7 млн українців, що становить 16,3% від усього населення України, в 2012 році жили за межею бідності. Про це свідчать дані Державної служби...

Словари (термины и др.)

Управление персоналом

Разместить рекламу на сайте

Як можна повернути свої гроші, якщо банк, в якому вони лежать, буде ліквідуватися

23.04.2012 06:54

Для початку нагадаємо, що процедура ліквідації не оголошується в банку раптово. Якщо вже виникли серйозні проблеми, НБУ їх відслідковує і спочатку вводить тимчасову адміністрацію, мета якої — спробувати налагодити роботу фінансової установи. Якщо зробити цього не вдається (термін на наведення порядку — максимум рік, в особливих випадках — два), то НБУ відкликає в банку ліцензію і починає ліквідацію, пишуть Деньги.ua.

Як же можна повернути свої гроші, якщо банк, в якому вони лежать, буде ліквідуватися?

Після того, як НБУ ухвалить рішення про ліквідацію банку, призначається ліквідатор і починається робота з інвентаризації всіх активів і пасивів банкрута. Простіше кажучи, буде складений список усіх позичальників і вкладників. Протягом 20 днів ліквідатор повинен передати списки вкладників до Фонду гарантування вкладів, який, в свою чергу, делегує повноваження з розрахунку із вкладниками одному зі своїх банків-агентів.

Починається виплата компенсацій (у сумі не більше 150 тис. грн) не пізніше, ніж через два місяці з дня відкликання в банку ліцензії. Фонд гарантування через ЗМІ повинен буде повідомити про те, коли саме буде почата виплата, скільки буде тривати і через який банк-агент буде проводитися.

«Законодавчо передбачено, що виплата компенсацій вкладникам через банк-агент може тривати до трьох місяців. А може і півроку, якщо мова йде про системний банк (банкрут) «, — розповідає директор ЮК Questor Артем Мурга.Начінается виплата компенсацій (у сумі не більше 150 тис. грн) не пізніше, ніж через два місяці з дня відкликання в банку ліцензії .

Щоб забрати компенсацію в банку-агентові, потрібний тільки паспорт і довідка про присвоєння ідентифікаційного номера. У Фонді стверджують, що не обов‘язково мати при собі договір внеску: вся інформація про вкладників буде заздалегідь і в точності передана ліквідатором у банк-агент. Але про всяк випадок документ, що підтверджує наявність депозиту, все ж варто з собою прихопити.

Якщо з якоїсь причини вкладник не встиг отримати в зазначений термін належне йому відшкодування (у ті самі три місяці), доведеться звертатися безпосередньо до Фонду. Для цього необхідно особисто або поштою подати до Фонду пакет документів: заява, складена у вільній формі, на виплату гарантованої суми відшкодування із зазначенням фактичного місця проживання, особистим підписом і датою, копії паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

Співробітники Фонду повинні потім зв’язатися із вкладником і виплатити відшкодування. Такі заяви Фонд ухвалює протягом трьох років з початку процедури ліквідації, але затягувати зі зверненням не варто.

Якщо сам вкладник одержати відшкодування не може, до документів слід також додати нотаріально завірене доручення або свідоцтво про право на спадщину.

Вклад плюс відсотки

Нагадаємо, що відшкодуванню підлягають не тільки сума внеску, але і нараховані відсотки. При цьому варто пам‘ятати, що з моменту ліквідації банку відсотки припиняють нараховувати, навіть якщо депозит ще не закінчився. В початку кризи обговорювалася також можливість скасувати відшкодування внесків в інвалюті.

«В принципі, відшкодуванню підлягає все, що потрапляє під визначення» внесок «.

У тому числі і поточні рахунки фізосіб. Але тільки в тому випадку, якщо вони не використовуються для підприємницької діяльності», — повідомили нам у прес-службі Фонду гарантування вкладів.

Звідси висновок: якщо в підприємця-фізособи на розрахунковому рахунку в «хворому» банку (але не в банку-банкруті) «зависли» гроші, а «витягнути» їх ніякої можливості немає, варто подумати про те, щоб перевести їх на звичайний депозит. Тоді з’являться шанси «витягнути» їх хоча б з Фонду гарантування вкладів.

А от депозити і рахунки в дорогоцінних металах Фондом не компенсуються. На початку кризи обговорювалася також можливість скасувати відшкодування внесків в інвалюті. Але, на щастя, відповідна постанова не була прийнята. А значить, депозити в доларах, євро, швейцарських франках і російських рублях відшкодовуються — щоправда, у гривнях за курсом НБУ на дату виплати компенсації.

Якщо на момент ліквідації банк є тимчасовим учасником Фонду, то компенсації підлягають тільки ті вклади, які були оформлені до того, як банк був позбавлений статусу постійного члена. Всі інші отримають відшкодування в повному обсязі, запевнили нас в Фонде.Гарантірованная сума в 150 тис. грн — цілком пристойна і, швидше за все, вона покриває більшість внесків фізосіб.

Якщо у одного вкладника кілька депозитів в одному банку, він одержить відшкодування по загальній сумі внесків. Але не більше 150 тис. грн. Ну а якщо вийшло так, що відразу збанкрутувало кілька банків і в усіх них у людини є депозити, то по кожному з них він одержить відшкодування в межах гарантованої суми.

Гарантована сума в 150 тис. грн — цілком пристойна і, швидше за все, вона покриває більшість внесків фізосіб. Проте, якщо трапилося так, що в банку «застряг» депозит на велику суму, вкладникові обов‘язково необхідно подати заяву ліквідаторові банку, щоб бути включеним до реєстру кредиторів. Термін збору таких заяв — місяць.

Якщо протягом цього строку вкладник не подав заяву, то він може бути включений в список кредиторів лише за рішенням суду — якщо в нього були поважні причини, які не дозволили йому подати заяву в строк.

Суми внесків, що перевищують гарантійну суму, виплачуються з ліквідаційної маси (із грошей, які ліквідатори банку виручили при реалізації його активів). Ліквідаційна маса розподіляється так: спочатку оплачуються всі видатки по процедурі ліквідації банку (у тому числі податки, збори, зобов’язання перед бюджетом), погашаються заборгованості по заробітній платі перед співробітниками банку, а третіми в черзі стоять вкладники-фізособи. Після них — розрахунки з Фондом гарантування внесків (якщо банк заборгував членські внески). І тільки після цього повертаються гроші фізособам, платежі яких (або на їхнє ім‘я) були заблоковані.

При цьому поки не будуть повністю виконані зобов’язання однієї групи, гроші «не переходять» на наступний рівень. Якщо для виконання всіх зобов‘язань однієї черги коштів не вистачає, тоді вони розподіляються пропорційно між усіма кредиторами цієї черги.

Тобто є шанси повернути собі якщо і не всю суму внеску, то хоча б її частину. Інше питання, коли і скільки на це піде нервів і часу. Адже процедура ліквідації банку може бути затягнута до трьох-п’яти років.

У кожному разі, юристи радять в обов'язковому порядку подавати заяву і вимагати включення до реєстру кредиторів.

 

Джерело: http://p-p.com.ua/




Подобные материалы:
Последние похожие материалы:
Более поздние похожие материалы:

 

Работа, карьера, бизнес (логистика, транспорт и др.) Copyright © 2011-2023. При использовании материалов сайта - гиперссылка обязательна. All Rights Reserved.